lørdag den 3. januar 2015

Montauk - The Affair og Max FrischMed mellemrum vender jeg tilbage til en lille roman af Max Frisch: Montauk. Den udkom i september 1975 og handler om en weekend, forfatteren tilbringer med sin unge elskerinde på den amerikanske østkyst, nærmere betegnet på øen Montauk.


Max Frisch og Alice Locke-Carey, der i romanen er Lynn


Da jeg så tv-serien The Affair, som er udkommet hos HBO, fik jeg naturligvis en god grund til at genlæse romanen, for serien foregår for en stor dels vedkommende på og omkring Montauk. Serien er usædvanlig vellykket og intens, båret af fremragende håndværk og gennemlevet kunstnerisk dygtighed på alle niveauer. Dens særkende er at fortælle historien ud fra to synsvinkler, så hvert afsnit er delt i to halvdele, hvor de samme begivenheder beskrives ud fra mandens og kvindens synsvinkel. Det fungerer faktisk meget bedre, end man skulle tro. Se den!

Romanen er en helt anden historie. Den fortælles udelukkende ud fra forfatterens synsvinkel og er i høj grad autobiografisk. Det er en komposition, der på overfladen virker tilfældig, henkastet, laid back, men som fungerer helt overbevisende. Montauk er en collage af forskellige stemmer og genrer, suverænt turneret af en mestersanger. Form og indhold falder i hak, og romanen overbeviser ved sin overlegne lethed og coolness. Americana og Land der Dichter und Denker i unik symbiose. Refleksioner over alder, køn, død og andre småting. Det her, er det stof, Nobelpriser er gjort af.  Læs den!Ruth Wilson og Dominic West i rollerne som Ally og Noah

-*-
Montauk er oversat til dansk af Per Øhrgaard i 1976 på forlaget Gyldendal:Ingen kommentarer:

Send en kommentar