lørdag den 12. september 2015

Braun design - Weniger, aber besser!
„Dinge, die anders gemacht werden, um einfach nur anders zu sein, sind selten besser, aber das, was gemacht wird, um besser zu sein, ist fast immer anders.”
Dieter Rams 1993


Det er ingen hemmelighed, at Apples design-filosofi er mere eller mindre kopieret fra det klassiske Braun-design, som Dieter Rams begyndte at udvikle efter sin ansættelse i 1956. Siden kom Dietrich Lubs til.Dieter Rams´radio til venstre og en iPod


"Weniger - aber besser!" Det er Dieter Rams grundsætning, der kommer til udtryk i hans berømte 10 principper for godt design. ABR 21 fra 1975 - af Dieter og Dietrich i fællesskab

  • Gutes Design ist innovativ.
  • Gutes Design macht ein Produkt brauchbar.
  • Gutes Design ist ästhetisch.
  • Gutes Design macht ein Produkt verständlich.
  • Gutes Design ist unaufdringlich.
  • Gutes Design ist ehrlich.
  • Gutes Design ist langlebig.
  • Gutes Design ist konsequent bis ins letzte Detail.
  • Gutes Design ist umweltfreundlich.
  • Gutes Design ist so wenig Design wie möglich.
TP1 - knivskarp radio/phono kombi fra 1959
B&O Play A2 fra 2015 ligner moderne kitsch i sammenligning 

Jeg holder meget af dette design, fordi det er funktionelt, enkelt og konsekvent. Og fordi det er tidløst og samtidig moderne - hvilket jo i grunden er en selvmodsigelse. Modernitet uden modernisme! Braun AB20 fra 1971 designet af Rams


Det er hverdagens brugsgenstande i god kvalitet til en rimelig pris. Ikke et statussymbol eller ekstrem luksus - men førsteklasses design til almindelige mennesker! Måske intelligent formgivning gør verden til et lidt bedre sted, fordi den opdrager os til at sætte pris på det skønne?
Braun AW50 af Lubs fra 1991 i platin - blev også lavet i sort titanium


Dieters og Dietrichs unisex kollektion af ure er først og fremmest små og behagelige at bære - ikke enorme, prangende klodser om armen. Ikke iøjnefaldende luksus, men diskret og praktisk. Og du kan se, hvad klokken er, hvilket ikke altid er normen på "moderne" armbåndsure.
Braun AW 20 i chrom fra1990 designet af Lubs

De originale Braun armbånds ure er udstyret med gedigne Ronda kvartsværker fra Schweiz og produceret på den anerkendte tyske urfabrik Laco/Lacher i Pforzheim, som stadig eksisterer og bl.a. sælger nye ure, designet af Lubs.
Nydeligt nyt ur fra Laco designet af Lubs - Absolute hedder det

Urene blev i storhedstiden frem til slutningen af 90´erne formgivet primært af Dietrich Lubs, der absolut er på niveau med Dieter Rams på dette område.  Peter Hartwein tog over og designede i 2003 en lille håndfuld Braun ure, der er pæne, men ikke helt på niveau med Dieter og Dietrich. I 2005 købte Proctor & Gamble Braun og lukkede ur-afdelingen.


Der laves nu nye Braun ure på licens i Hong Kong af firmaet Zenon. De har designmæssigt intet med Dieter og Dietrich af gøre, selv om man i shoppen på MOMA i New York hævder at nogle af urene er "original reissues". Mange af disse ure er ganske vellykkede, men er strengt taget en form for bearbejdede kopier - og kvaliteten er slet ikke på niveau med de tyske originaler. 
Et fint eksempel på de nye, kinesiske Braun ure


De originale, tyske ure kan stadig findes på nettet, og du kan få din urmager til at smide et nyt Ronda værk i dem, hvis de er blevet trætte - det koster nogle hundrede kroner.


I dag laver Rams stadig ting for møbelfirmaet Vitsoe.Braun AW 20 fra 1994 i chrom og alu uden tal tegnet af Lubs

Ingen kommentarer:

Send en kommentar