lørdag den 21. november 2020

Mig og 80´erne

Verden er fuld af ting. 

Men hvad var det, der skete med tingene i 80´erne? 

Hvorfor blev de så grimme?

Sammenlign den vævre Ford Capri 1600GT fra 1973 med den plumpe og vulgær 2.8i i 1986?






Eller tag denne smukke Marantz 2285 radio fra 1974, og mål den med misfosteret SR-4401 fra 1984.








Det er jo også tingenes skæbne: At et øjeblik er de selve det ny, og så med ét forældede - når en ny model kommer til verden. 

Og det ny er bedre, end det gamle. Sådan vil moden gerne have det skal være..Og sådan var det måske også i 1980, men sådan ser det ikke ud i dag - i mine øjne!



fredag den 21. august 2020

Træerne i byen


                                                                                      Parti fra Kollund skov

I Danmark kan vi blive meget bedre til at plante og værdsætte træer i byerne - i haverne, parkerne og måske særligt på gader og stræder.

På den måde får vi noget af skovens dybe, stille ro tættere på os.

Der er en tendens til at fælde træer uden videre. En ekspert - der på tro og love erklærer, at træet er sygt og hvert øjeblik kan dræbe sagesløse forbipasserende i hobetal - lader sig hurtigt opstøve.

Man behøver sådan set bare krydse grænsen til Flensborg for at opleve kontrasten til en dansk by. Her er der træer i massevis - ikke mindst på gaderne i boligkvarterer.

Her er et eksempel, jeg faldt over på Twitter, fra Utrecht på Baluwkapelseweg i den hollandske by.




Det første foto er fra 1982.



Det andet fra 2020.

Denne sommer i Wien gør de det i små og større bede.


Lidt har også ret.



I Haderslev kan vi også - udsigten fra mit arbejde er god nok.


Så plant et træ - lad det gro, og lad det stå!

fredag den 12. juni 2020

Kigger på fugle - en pandemisk guide




Pandemien har fået os til at kigge mere ud ad vinduet, bevæge os mere ud i guds frie natur.


Herude vil blikket snart fanges af havens, parkens, skovens, strandens eller det åbne lands vingede væsner.

Men hvad er det, du ser?

En blot mere end overfladisk interesse for fugle forudsætter et lille håndbibliotek af fuglebøger. De gør oplevelsen større, giver perspektiv og dybde, øger fascinationen af den rigdom af fugle, vi overalt har lige udenfor døren.

Men hvilke bøger, skal der indgå i dit lommebibliotek, så du er kørende til husbehov?

Her er mine bedste bud på de bedste fuglebøger.

Først og fremmest: Undgå de billige og tynde bøger i stil med Fugle i Farver. Det er udslidte travere, der er genoptrykt utallige gange og med tegninger fra midten af forrige århundrede.

En standardværk er Benny Génsbøls Nordens Fugle. En smuk og handy bog skrevet af en af landets dygtigste fuglebogsforfattere, der desværre gik bort i 2005. Selv om den udkom i slutningen af 80´erne er den løbende opdateret. 




Génsbøl har en flydende pen, der gør at man gerne lystlæser i bogen. Alle opslag er velskrevne og informative: "Den hvide vipstjert er en af vore mest "synlige" småfugle. Den piler af sted på vejen foran os på ivrig insektfangst - spadserer i sin pudsige, nikkede gangart rundt på græsplænen eller gårdspladsen og farer så pludselig af sted efter et insekt og vipper bagefter enormt med halen". Det er Génsbøl, når han er bedst, og Nordens Fugle er en af de bedste fuglebøger for alle.




Génsbøl har dog fået alvorlig konkurrence, hvad angår den suveræne allround fuglebog. 

Lars Gejl er nemlig den nye Génsbøl, og det beviser han til overflod med den overdådigt udstyrede Nordeuropas Fugle, der udkom i 2019.

Nordeuropas Fugle har samme næsten litterære kvalitet som Nordens Fugle, og den er flottere og lækrere. Og som noget meget brugbart indledes hvert opslag med et afsnit, der kaldes "Jizz". 




Ordet menes at være en forkortelse for - General Impression and Shape. En fugls karakteristiske jizz er en kombination af fuglens form og opførsel, som er typisk for netop den pågældende art i modsætning til potentielle forvekslingsmuligheder. 

Med andre ord er en sådan beskrivelse meget hjælpsom i forhold til at bestemme, hvilken fugle, man har for øje.

Og så kan Gejl finde på rammende tillægsord, der i et kort hug er ganske rammende og beskrivende: rødstjerten karakteriseres som skovens laps, mens husrødstjerten beskrives som "den elegante rødstjerts sortsmudsede slægtning fra byen". Kongeørnen kaldes mere sporty end havørnen og rørhøg hun er caffe latte farvet på hovedet. Jo, den gode Gejl giver den gas. Herligt.

Om hvid vipstjert skriver han til sammenligning med Génsbøl: "Fuglen spankulerer mest rundt på jorden i jagten på insekter, mens den uophørligt vipper med sin lange stjert".



Når man kender isfuglen fra Hindemade i Sønderjylland, så bifalder man disse sætninger:

"Åens lille diamant er en lille, kompakt og sky fugl med stort hoved og langt, kraftigt næb. Falder trods sit orangerøde bryst og den nærmest selvlysende isblå overside fantastisk ind i omgivelserne langs sø, mose og å. Ses ofte i fuld fart lavt over vandet som et lille, blågnistrende projektil ledsaget af sit korte, skarpe skrig". 




Med Génsbøl og Gejl i reolen er man klædt virkelig godt på til en tur i felten. Men du mangler stadig det autoritative, forskningsbaserede pragtværk, som er Fuglene i Danmark. Det er en mursten på knap 750 sider, men det er ikke en side for meget.




Værket er redigeret af Hans Meltofte og Jon Fjeldså og det strutter af viden formidlet på en overbevisende og letlæst facon. Her får hver en fugl i Danmark sin egen lille biografi på et par sider suppleret med indledende kapitler om grupper af arter. 




Det er en mursten, man ikke har med i felten, men som giver et væld af oplysninger. For eksempel kan man om den hvide vipstjert læse, at dens antal er tredoblet som ynglefugl siden 1970´erne. 

Er man først begyndte at kigge på fugle, så vil man snart fascineres af luftens majestæt: Rovfuglen. 

At kigge på rovfugle er kongedisciplinen blandt fuglekiggere. Ørnen, høgen, vågen og falken har uophørligt fascineret menneskene, og der er taget varsler af dens flugt siden tidernes morgen.


Men det er ikke sådan at identificere en rovfugl. For normalt træffer vi den kun på lang afstand, højt oppe, så den skal kendes på vingeform, flugt, hale og fjerdragt - og det er sin sag.

Derfor skal man kende dens jizz, biologi og biotop. Så forveksler man ikke en rørhøg med en musvåge, hvis man møder en i lav flugt over en rørskov.

Benny Génsbøl er også manden bag den bedste, generelle bog dedikeret til rovfugle på dansk: Rovfuglene i Europa.




Den prægtige værk har de samme kvaliteter som Nordens Fugle, men går i dybden med rovfuglene på en myriade af fotos og tavler, der gør identifikation lidt nemmere.




Et vigtigt supplement til Génsbøls bog er Klaus Malling Olsens Rovfuglene i Felten. Malling er en af landets største autoriteter på rovfugle og en eminent formidler, hvilket mange forsamlingshuse rundt om i landet har nydt godt af. 




Mallings bog er målrettet felten og det at bestemme rovfugle i marken. Den indeholder en guldgrube af små og store observationer, der hjælper til at identificere de stolte dræbere i det himmelblå. Desuden fremragende tegninger af Carl Christian Tofte, som tydeliggør typiske detaljer, der differentierer fuglene fra hinanden.






Og så mangler du bare det vigtigste værktøj udover bøgerne, nemlig en god kikkert. 

God fornøjelse!

tirsdag den 25. februar 2020

Aros og Arnoldi



En artikel i Berlingske trøstede mig en lille smule efter mit seneste besøg på Aros.

Artiklen i Berlingske var et interview med Per Arnoldi.

Arnoldis bemærkninger lettede min samvittighed i forhold til min spontane reaktion på nogle af værkerne på Aros: 

"Når der hænger en gammel undertrøje på en pind sekunderet af lang hjælpetekst, så tænker jeg, at det er ens hver gang. Den slags »kunst« får mig til at vende om i døren, for jeg vil ikke belæres. Men jeg morer mig over, hvor homogen den moderne kunstscene er. Det har intet med fortælling at gøre, fordi det folder ikke fortællingen ud. Der er ingen fortælling i selve værket, men kun i den tilstødende tekst. Det er fatalt. Uden ballast går det ikke. Ideen kæntrer ved den mindste storm".

"Vi er nogen, der hårdnakket fastholder troen på, at et objekt kan have udstråling. Den udstråling har det fået, fordi nogen, måske flere, er gået sammen om at lave et værk. Vi er nødt til at være et troende folk".

Lige i øjet, Arnoldi. Jeg synes, jeg oplevede en del undertrøjer på bøjle i nogle af salene. Omvendt var der dog også store oplevelser undervejs. 

Man fristes typisk i sådan en situation til at udbryde: "Nuvel, det er et spørgsmål om smag og behag - men jeg bryder mig ikke om det".

Men er det ikke en lidt flad fornemmelse at gå med?

Nietzsche skriver et sted: "Og I siger, venner, at man ikke kan strides om smag og behag? Men alt liv er strid om smag og behag! Og smag: det er på en gang vægt og vægtskål og vejer; og ve alt levende, som vil leve uden strid om vægt, vægtskål og vejer".

Nietzsche rammer hovedet på sømmet i dilemmaet: Min smag er ikke bare min smag. Min smag vil så gerne have, at alle skal smage på samme måde. Men vil det nogensinde ske? De andre mener altid noget andet.

På Aros kan jeg godt føle mig lidt alene med min smag. For jeg kan fint fornemme, at institutionen Aros har smagt på disse genstande og sagt: Uhm, de smager godt nok godt. Det her er rigtig, kurateret guf.

Men her står jeg så med en bismag.

I den situation er det dejligt at have Arnoldi ved hånden.

Og her er så mit bidrag til genren. Et billede af min gamle undertrøje på en pind.